Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll
Konstinstallation med en clown som ligger på golvet och en tågbana
There is business like business. © Stig Sjölund
There is business like business. © Stig Sjölund
Handen som gungar vaggan, 1993.© Stig Sjölund
Handen som gungar vaggan, 1993.© Stig Sjölund
Kristinehamns konstmuseum sett utifrån, en röd tegelbyggnad med en hög skortsten
Kristinehamns konstmuseum
Kristinehamns konstmuseum
Sju färgpennor placerade i en cirkel på ett trägolv
I vår skaparverkstad Konstasken är alla välkomna!
I vår skaparverkstad Konstasken är alla välkomna!
Två barn tittar på ett konstverk
Att titta på konst kan vara spännande.
Att titta på konst kan vara spännande.
Armband av Daniel Sword.
Armband av Daniel Sword.
I museibutiken hittar du bland annat smycken, konst och konsthantverk.

Kristinehamns konstmuseum

Inrymt i en gammal panncentral, på det före detta sjukhusområdet Marieberg, ligger Kristinehamns konstmuseum med utsikt över Vänerns glittrande vatten. Konstmuseet, som 2017 firar 20 år, har stora ambitioner. Även om museet visat utställningar med storheter som Pablo Picasso, Henri Matisse och Alvar Aalto arbetar vi främst med att visa konstnärskap från den idag aktuella konstscenen. Genom att museet, tillsammans med vår vänförening, delar ut ett årligt stipendium finns också utrymme för oetablerade konstnärer att få visa sitt konstnärskap.

Aktuell utställning

NO BUSINESS
Stig Sjölund
4 februari - 23 april 2017

Stig Sjölund var en av de konstnärer som kom att förändra och skaka om begreppet konst i Sverige. Hans konst går under namnet relationell konst. Som konstnär är han helt oförutsägbar. Att följa med på en åktur i Sjölunds konstvärld blir en resa som man inte vet vart den slutar. Humor och förändringar är viktiga komponenter som gestaltas i form av performance och sociala aktiviteter där han själv och publiken ofta ingår. Han har bland annat uppträtt som snubblande transvestit, spåman, dragartist, showman m.m.

Förutom sin egen konst har Sjölund även arbetar som professor på Umeå Konsthögskola (1994-1996) där han kom att förändra skolan. Han breddade kursinnehållet och involverade även musik och mode på lektionerna. Därmed kom Umeå Konsthögskola att konkurrera med de andra stora konsthögskolorna.

Sedan 2004 ingår han i konstnärsgruppen RideI tillsammans med Jonas Kjellgren och Ronny Hansson. De träffades på Umeå högskola.

På Kristinehamns konstmuseum kommer bland annat installationen Handen som gungar vaggan (1993) att visas. Starka fläktar sätter flera glittriga vindspel i gungning, samtidigt som hög musik spelas upp. Kombinationen av vindspelens klingande och operamusik blir till en upplevelse utöver det vanliga. Titeln är hämtad från en amerikansk rysare med samma namn. Musiken som spelas upp är också hämtad från filmen.

Öppettider

tisdag - fredag 

11.00 - 18.00

lördag - söndag samt helgdag    

11.00 - 16.00


Öppettider vid utställningsbyte

tisdag - fredag                         

11.00 - 16.00

När vi byter utställning har konstmuseets butik öppet, men utställningshallen är stängd. Under helgerna är både butiken och utställningshallen stängda.

Fri entré

Till museets vinter-, vår- och höstutställningar är det fri entré. 

Läs mer på konstmuseets egen hemsida, www.kristinehamnskonstmuseum.com.