Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll
Blommor, hundar, keramikkatter.
I årets sommarutställning samsas hundar och katter med lite mer existentiella frågor
Konst av duon Simon Torssell Lerin och Bettina Hvidevold Hystad
© Lerin/Hystad
2017 års stipendium tilldelas konstnärsduon Lerin/Hystad
Konst av Bengt Olson
Bild från Bengt Olsons utställning 2007.
Bengt Olson får ett eget rum i årets upplaga av museets samling
Kristinehamns konstmuseum sett utifrån, en röd tegelbyggnad med en hög skortsten
Kristinehamns konstmuseum
Kristinehamns konstmuseum
Två barn tittar på ett konstverk
Att titta på konst kan vara spännande.
Att titta på konst kan vara spännande.
Armband av Daniel Sword.
Armband av Daniel Sword.
I museibutiken hittar du bland annat smycken, konst och konsthantverk.
En kvinna sitter och målar vid ett stativ
Bild från Öppen ateljé för vuxna
I vår skaparverkstad Konstasken är alla välkomna!

Kristinehamns konstmuseum

Inrymt i en gammal panncentral, på det före detta sjukhusområdet Marieberg, ligger Kristinehamns konstmuseum med utsikt över Vänerns glittrande vatten. Konstmuseet, som 2017 firar 20 år, har stora ambitioner. Även om museet visat utställningar med storheter som Pablo Picasso, Henri Matisse och Alvar Aalto arbetar vi främst med att visa konstnärskap från den idag aktuella konstscenen. Genom att museet, tillsammans med vår vänförening, delar ut ett årligt stipendium finns också utrymme för oetablerade konstnärer att få visa sitt konstnärskap.

Aktuell utställning

Sommaren 2017 visar vi tre utställningar på Kristinehamns konstmuseum. I Panncentralen kan du se årets sommarutställning Hund & Katt på Liv & Död med Bep Broos, Karin Broos och Marc Broos. I Kvadraten visar vi en utställning med mottagarna av 2017 års stipendium Simon Torssell Lerin och Bettina Hvidevold Hystad tillsammans med årets upplaga av museets samling.

Hund & Katt på Liv & Död
Bep Broos, Karin Broos, Marc Broos
13 maj – 20 augusti

I årets sommarutställning på Kristinehamns konstmuseum återser vi Karin Broos i en utställning tillsammans med maken Marc Broos och Karins svärmor Bep Broos. Utställningen kretsar kring folkliga teman som hundar, katter och blommor. Den tar sitt avstamp i Marcs tidiga karriär som florist i Holland, Karins stora kärlek till hundar och Beps speciella förhållande till katten.

Lerin/Hystad
Stipendieutställning 2017 – In to the deep
13 maj – 13 augusti

2017 års stipendium går till konst- och musikduon Lerin/Hystad. Bakom namnet hittar vi Simon Torssell Lerin (född 1985 i Sunnemo) och Bettina Hvidevold Hystad (född 1985 i Stord, Norge). De träffades på konsthögskolan i Bergen och har sedan 2010 arbetat ihop. Lerin/Hystad rör sig i gränslandet mellan konst och experimentell musik. De arbetar med historieberättande som de återger genom att kombinera ljud och musik med video, måleri, fotografi och text. Ofta används resa som tema. Människans relation till naturen är något som de gärna undersöker. Även utvecklingen efter den industriella revolutionen och dess påverkan på miljön är andra ämnen som de undersöker.

Museets samling – revisited
13 maj – 13 augusti

Under sommaren kommer Kristinehamns konstmuseum att visa delar ur museets konstsamling. Samlingen har visats vid flera tillfällen, mest sommartid, men med varierat urval. I samlingen finns såväl donationer som inköpta och skänkta verk. Huvuddelen består av tre donationer dels från Kristinehamnskonstnärerna Bengt Olson och Stig Olson, dels från Nils Gunnar Hammer, som växte upp i Kristinehamn. Du hittar även yngre konstnärer som Fredrik Åkum, Bo Christian Larsson och Jonas Liveröd. Intendent Michael Walter har bestämt urvalet och resultatet har blivit en intressant blandning av traditionellt måleri och moderna uttryck. Ett av utställningsrummen tillägnas Bengt Olson.

Öppettider

tisdag - fredag 

11.00 - 18.00

lördag - söndag samt helgdag    

11.00 - 16.00


Öppettider vid utställningsbyte

tisdag - fredag                         

11.00 - 16.00

När vi byter utställning har konstmuseets butik öppet, men utställningshallen är stängd. Under helgerna är både butiken och utställningshallen stängda.

Entréavgift

Till utställningen Hund & Katt på Liv & Död är entréavigten 100 kr. Barn och unga upp till 18 år går in gratis.

Till museets samling och stipendieutställningen är det fri entré. 

Läs mer på konstmuseets egen hemsida, www.kristinehamnskonstmuseum.com.