Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll
Två barn tittar på ett konstverk
Att titta på konst kan vara spännande.
Att titta på konst kan vara spännande.
Kristinehamns konstmuseum sett utifrån, en röd tegelbyggnad med en hög skortsten
Kristinehamns konstmuseum
Genitalpanik, 1969. © Valie Export
Genitalpanik, 1969. © Valie Export

Kristinehamns konstmuseum

Inrymt i en gammal panncentral, på det före detta sjukhusområdet Marieberg, ligger Kristinehamns konstmuseum med utsikt över Vänerns glittrande vatten. Konstmuseet, som 2017 firar 20 år, har stora ambitioner. Även om museet visat utställningar med storheter som Pablo Picasso, Henri Matisse och Alvar Aalto arbetar vi främst med att visa konstnärskap från den idag aktuella konstscenen. Genom att museet, tillsammans med vår vänförening, delar ut ett årligt stipendium finns också utrymme för oetablerade konstnärer att få visa sitt konstnärskap.

Aktuell utställning

VALIE EXPORT

bodies & boundaries
26 augusti – 17 september

Lördagen den 26 augusti öppnar vi utställningen bodies & boundaries med den österrikiska konstnären VALIE EXPORT. Utställningen är en del av experimentfilmfestivalen AVANT, som öppnas på AVANT öppnas på Kristinehamns konstmuseum fredag kväll med konstnärssamtal med VALIE EXPORT och Jayne Parker.

Den 14:e upplagan av AVANT behandlar kropp och gränser. Kroppen utgör både vårt mest privata territorium och en social interaktionsyta, en gräns som både skiljer och förenar, och som vi bara delvis har kontroll över. AVANT tar sitt avstamp i en av de mest legendariska konstnärerna när det gäller kroppens tematik, VALIE EXPORT, och följer upp med Jayne Parkers tidiga performance-baserade filmer. Från denna kroppens gränsproblematik, som social kropp eller förkroppsligande av det inre, tas steget över till yttre gränsdragningsmekanismer; staket, gränskontroller och immigrationspolitik. Temat introduceras i och med premiären på Gunvor Nelsons senaste video, ON THE FENCE, och avslutas med ett program av konstnärsduon Minna Rainio och Mark Roberts.

Vill du vara med på öppningen av AVANT och konstnärssamtalet? Anmäl dig via den här länken: avant2017. Här hittar du även hela programmet för AVANT. Vid frågor om AVANT kontakta john.sundholm@ims.su.se.

Öppettider

tisdag - fredag 

11.00 - 18.00

lördag - söndag samt helgdag    

11.00 - 16.00


Öppettider vid utställningsbyte

tisdag - fredag                         

11.00 - 16.00

När vi byter utställning har konstmuseets butik öppet, men utställningshallen är stängd. Under helgerna är både butiken och utställningshallen stängda.

Entréavgift

Drottning Kristina 1 oktober – 21 januari
Vuxen: 100 kronor
Barn och unga upp till 18 år: gratis.

Fri entré till museets övriga utställningar.

Läs mer på konstmuseets egen hemsida, www.kristinehamnskonstmuseum.com.