Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll

Årets Gröna Mästerkock 2017 - ansök senast 31 juli

På restaurangscenen, inom storkök och i våra hem finns ökat intresse för vegetarisk matlagning. Måltider som i större utsträckning utgörs av grönsaker eller råvaror som är närproducerade efterfrågas. Därför kommer årets Gröna Mästerkock utses i samband med Smaka på Värmland i Kristinehamn 30 september-1 oktober.

- Vi vill inspirera till att laga mer gröna rätter. Därför lanserar vi nu tävlingen Årets Gröna Mästerkock, säger Barbro Fernström, initiativtagare.

Tävlingen kommer att lyfta fram goda exempel och förebilder i branschen. Det leder i sin tur till ökad kunskap hos allmänheten.

- Mat- och måltidsupplevelser är en stark besöksanledning, säger Ulrika Ganterud Evermark, turistchef Kristinehamn, och tävlingen blir ett spännande inslag i evenemanget.

Tävlingsuppgiften är att skapa en "grön" maträtt där övervägande råvaror är närproducerade/KRAV- märkta. Den särskilt tillsatta juryn bedömer ett antal kriterier om matupplevelsen, t ex doft, textur, teknik, innovation.

 

Juryn till Årets Gröna Mästerkock 2017 består av:

Tim Backman, vice ordförande Svenska Kockars Förening, Värmland

Amanda Ståhlberg, driven kock

Emil Arnell, Karlstads saluhall

Juryordförande Barbro Fernström, OS & VM medaljör, kocklaget Team Swedish Schoolrestaurant (till vardags köksansvarig Mariebergsskolan, Karlstad)

Gästdomare i Kristinehamn Hanna Åsander, Kristinehamns kommun

 

Vill du vara med och tävla? 

Bidrag skickas in senast den 31 juli till:

Mariebergsskolan 

Restaurang Eken,

Barbro Fernström

Rosenborgsgatan 28

652 27 Karlstad

Bidraget ska innehålla fullständig innehållsförteckning och en arbetsbeskrivning med inlämnarens underskrift, råvaror hämtade från närområde och i största möjliga mån KRAV/ekologiskt.

Juryn bedömer; Ätupplevelsen som tex: Doft, Textur, Smak, Teknik, Innovation, Råvarukoppling, och om maträttens namn stämmer överens med smak och synupplevelsen. KRAV/Ekologiskt ses på innehållsförteckning och avgörs efter varje rätt, mängd och tanke bakom utförande och råvarorna. Influenser från andra länder, ägg och mjölk kan rätten bestå av. Alltså en Laktoovo vegetarisk rätt kan göras.

En bild på rätten ska lämnas in med bidraget och även kontaktperson med telefonnummer om möjligt även mail.

I början av augusti har de 8-10 bidrag som juryn granskats, valts ut och kommer att utannonseras.

14 augusti sker tillagningen/presentationen inför juryn på Mariebergsskolan, Restaurang Eken.

Där kommer juryn plocka ut de tre bidrags finalister som uppfyller de kriterier som satts upp och som man senare den 30 september kommer att laga upp live i Kristinehamn, på ”Smaka På Värmland”.

Vid frågor om bidrag/inlämning eller råvaror kontaktas Barbro Fernström 072-5422998

 

 

Alla nyheter - Kultur & fritid

 • tors, 2017-07-13

  Besök flygeln som Ernst Kirchsteiger renoverade under 2016. Flygeln ligger lite väster om Kristinehamn och har en spännande historia. Du får gå in i flygeln, ströva runt i området och titta på Lufthuset.

 • tors, 2017-06-29

  Har du prylar hemma du inte behöver? Passa på att sälja dessa på Bakluckeloppis i september!

 • tis, 2017-06-27

  På en grusplan vid Rådmansgatan i Marielund har nu en terrängbana för cyklar färdigställts. Lucas, som bor i närheten, tycker det är jättekul och är där och cyklar nästan varje dag.

 • tors, 2017-06-22

  Nu är Paviljongens utegym i Björneborg färdigt att tas i bruk!
  En ordentlig invigning kommer att ske när semestern är slut...

 • mån, 2017-06-19

  Med en härlig bild på sonen Lukas första dopp för året vann familjen Höglind Instagramtävlingen Årets Båtluffare. Priset är obegränast antal turer med båtbussarna samt äran att få medverka i kommunens skärgårdsfilmer som kommer synas i sociala medier under sommaren.

 • ons, 2017-05-03

  På restaurangscenen, inom storkök och i våra hem finns ökat intresse för vegetarisk matlagning. Måltider som i större utsträckning utgörs av grönsaker eller råvaror som är närproducerade efterfrågas. Därför kommer årets Gröna Mästerkock utses i samband med Smaka på Värmland i Kristinehamn 30 september-1 oktober.