Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll

Kontaktfamiljer och kontaktpersoner sökes

Vill du ställa upp för ett barn eller ungdom som behöver lite miljöombyte? Har du intresse av att aktivera en tonåring eller är du bra på att bara lyssna? Då kanske ett uppdrag som kontaktfamilj eller kontaktperson vore något för dig?!
Uppdragen som kontaktfamilj och kontaktperson kan se väldigt olika ut. Ibland är det barnen som behöver stöd, ibland är det en förälder som behöver avlastning. För att bli kontaktfamilj eller kontaktperson behöver du ingen utbildning. Du får stöd och vägledning av oss. Ersättning betalas ut som baseras på uppdragets omfattning. Insatsen kontaktfamilj och kontaktperson är helt frivillig och kan avbrytas när personen själv begär det.

Kontaktfamilj

Som kontaktfamilj tar man emot barn i hemmet en eller flera helger/månad. Syftet med insatsen är framför allt att barnet får vara med i familjens normala dagrutiner och får ta del av de aktiviteter man normalt skulle ha gjort ändå. Ibland kan man som kontaktfamilj göra särskilda utflykter med barnet tex besöka en djurpark eller lekanläggning, det finns dock inga krav att man ska vara en ”aktivitetsfamilj”.

Kontaktperson

En kontaktpersons uppdrag är att stötta en enskild ungdom eller vuxen, med eller utan funktionshinder, och som behöver stöd och hjälp i olika sociala situationer. Många gånger handlar det om ungdomar som behöver en god vuxen förebild och någon att göra saker tillsammans med. Det kan också handla om en ungdom eller vuxen som behöver särskilt stöd för att skingra en socialt isolerad tillvaro tex genom biobesök, utöva någon idrott, fika på kondis, gå skogspromenader etc.

Vem kan bli kontaktfamilj eller kontaktperson?

Det är viktigt att personer som är kontaktfamilj eller kontaktperson själva lever i en stabil social situation. Som kontaktfamilj behöver man ha erfarenhet av barn och unga genom egna barn, genom sitt yrke eller på annat sätt. Det finns inga givna regler för hur familjeförhållandena eller boendet ska se ut. Man kan vara gift, sambo eller ensamstående med eller utan barn. Det viktigaste är att man har resurser över i form av tid, tålamod och omtänksamt intresse.

Hur blir man kontaktfamilj eller kontaktperson?

Är du/ni intresserade av att bli kontaktfamilj eller kontaktperson eller vill veta mer om vad det innebär så är ni välkomna att kontakta Maria Eriksson, tfn 0550-886 00, maria.eriksson@kristinehamn.se eller Ann-Christin Eléhn, tfn 0550-886 80, Ann-christin.Elehn@kristinehamn.se.