Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll

Analys ger bäst stöd till företag

Ett växande näringsliv kräver stöttande åtgärder inom rätt bransch vid rätt tillfälle. Därför är regelbunden analys av vilka branscher som växer eller behöver stöd viktig. En rykande färsk analys presenterades idag tisdag den 31 jaunuari.

Hur ser Kristinehamns näringsliv ut? I svart på vitt fick besökarna vid tisdagens föreläsning på KCC se vad Kristinehamn är bra på:
• Stora möjligheter finns inom det redan inslagna spåret att satsa på skogsförädlingsindustrin.

• Kristinehamns största branscher är metall och verkstad, logistik och transport samt detaljhandel och byggnadsindustri.

- Det går bra för kristinehamnsföretagen och det är verkligen roligt, säger kommunstyrelsens ordförande Bjarne Olsson (s).

Viktig analys
Håkan Wolgast presenterade analysen tillsammans med näringslivschef Madelen Richardsson. Den sistnämnda var ytterst noga med vikten av den här sortens analyser:

- Näringslivsanalysen är ett av de viktigaste verktygen kommunens näringslivssamverkan har. Utifrån faktan som framkommer där kan vi stödja och stimulera de olika företagen i de olika kategorierna med behovsanpassade åtgärder. Allt i syfte att skapa tillväxt, säger hon.

Läs analysen här

Håkan Wolgast menar att den färska analysen pekar ut riktlinjer i en viktig tid av förändring:

- Det gör det möjligt att se vilka branscher och företag som är i farozonen och vilka som kan funger som stöd till de andra, säger han och fortsätter:

- Vi brinner för att ge Näringslivssamverkan och Kristinehamns kommun vägledning för hur de ska vårda företagen. Det kan exempelvis handla om vilka som behöver stöd från kommunen med lokaler eller tomtmark.

Steg framåt

En del av analysen visar hur förändringsbenägna företagarna och till viss del invånarna i Kristinehamn är. När Madelen Richardsson siar om framtiden ser hon tydligt att vägen mot innovationer är den enda framkomliga.

- Som näringslivet ser ut idag kommer det inte se ut imorgon, säger hon.

- Antingen tar man ett steg framåt eller så sätter man sig bakåt. Vi bejakar framtiden genom vår satsning på innovationer.

Alla nyheter - Näringsliv & arbete