Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll

Underhåll av grusvägar

Vi jobbar just nu med att underhålla grusvägarna i kommunen. Den här årstiden med växlande temperaturer och blöta dagar orsakar hål i vägarna. Här svarar vi på de vanligaste frågorna som vi får angående grusvägar den här tiden på året. 

Varför blir det hål i grusvägarna så snabbt? 

Det blir hål på grund av väderförhållanden. När det tinar och fryser om vartannat så uppstår det hål. Regnar det så löser gruset upp sig, och när det är trafik på grusvägarna så blir hålen värre. 

När det är kallt och minusgrader så blir det tjäle i marken. Är det exempelvis tjäle 30 cm under marken så tinar det uppifrån under dagen. Om temperaturen växlar från minusgrader på natten och nollgradigt eller plusgrader på dagen betyder det att det bara tinar på ytan. Då är marken fortfarande frusen under jorden, men det översta lagret grus rör på sig. Om det kommer vatten på vägen då så kommer det inte ner i jorden som det ska på grund av att tjälen ligger som ett hårt skikt under mark. Då uppstår det håligheter på ytan. 

 

Varför kan ni inte hyvla vägarna så att hålen försvinner?

På grund av rådande väderlek med regn och rusk går det inte hyvla vägarna. Skulle vi hyvla vägarna nu skulle det helt enkelt bli en sörja av gruset och det finns inga garantier för att gruset hinner sätta sig innan nästa nederbördstillfälle. Vi försöker hålla efter så gott vi kan när marken och väderleken tillåter. 

 

Kan ni inte lägga på mer grus då? 

Vi jobbar med att lägga i nytt grus i befintliga hål, men även här är vi beroende av vädret. Kommer det regn efter att vi lagt i nytt grus så finns risken att hålen kommer fram igen.  

 

Gör en felanmälan

Om du vill anmäla att det är hål i en gata så kan du enkelt göra en felanmälan via vår e-tjänst. Här kan du anmäla saker som du upptäcker inte fungerar eller är trasigt i utemiljön runt om i kommunen, till exempel trasig gatubelysning, hål i gatan, glassplitter i sandlådan etc.

Gå till felanmälan

Alla nyheter - Boende & miljö

 • tis, 2018-01-23

  Under gårdagskvällen upptäcktes en vattenläcka på Häggvägen. Boende är informerade och vi kommer under dagen att fortsätta arbetet med att laga läckan.

  Vid frågor kontakta Kund- Marknad på telefon 0550-881 09

 • tis, 2018-01-23

  Vattenläckan på Häggvägen är lagad.
  Vattnet är nu tillbaka hos berörda abonnenter. Vi kommer fortsätta en stund under dagen med återfyllning och återställning.

  När vattnet släpps på igen.
  Låt vattnet rinna i din kran några minuter. Om det är missfärgatlåt vattnet rinna tills det är helt klart. Missfärgat vatten är inte farligt, utan består av rostutfällningar.


  Vid frågor kontakta Kund- Marknad på telefon 0550-881 09.

 • mån, 2018-01-08

  Kommunens förslag till ny översiktsplan finns nu ute för samråd fram till 28/2 2018. Kommunen bjuder in till möten med fokus på samrådsförslaget till ny kommunomfattande översiktsplan. 

 • tis, 2018-01-02

  Vi fortsätter att gallra skogen som ligger mellan E18 och Strandmossen på båda sidor av vägen upp till Strandmossen.

 • tors, 2017-12-28

  Från och med 1 januari 2018 tar kommunen betalt för prövning av ansökan om dispens enligt kommunens renhållningsföreskrifter gällande uppehåll i hämtning av hushållsavfall.

 • tors, 2017-12-21
 • mån, 2017-09-04

  Just nu pågår arbete med nedtagning av träd och röjning på kommunens mark.