Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll

Rötmånad

Nu kommer värmen och då trivs inte bara vi semesterfirare bäst utan även bakterier och mögelsvampar. Det i sin tur kan orsaka matförgiftning. Vi ger dig några tips inför den månadslånga perioden som börjar nästa vecka – rötmånad.

Bra att tänka på under rötmånaden

• När du handlar: Ta med en kylväska med frysta kylklampar då det kan bli väldigt varmt i bilen.

• När du kommer hem: Se till att kyl- och frysvaror snabbt läggs in i kyl och frys. Hållbarhetstiden förkortas betydligt när den står framme i rumstemperatur.

• När du ska tillaga maten: Tina köttet i kylskåpet innan tillagning och ta fram maten strax innan du ska tillaga det. Låt inte kött stå för länge i rumstemperatur. Använd olika skärbrädor och knivar till kött och grönsaker.

• Vid utflykten: Packa maten i kylväska med kylklampar.

• Tvätta händerna och redskap under tiden du håller på med din matlagning.

Månaden kallas rötmånad eftersom värme och hög luftfuktighet gör det gynnsamt för bakterier, vilket gör att matvaror lätt blir förstörda under denna period.

 

Njut av sommaren!

Alla nyheter - Boende & miljö