Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll

Papperspåsar

Vid starten levereras 80 stycken påsar hem till dig som villaägare. När dina påsar börjar ta slut klämmer du fast en påse under locket på sopkärlet så lämnar renhållningsarbetarna en bunt påsar vid nästa tömningstillfälle Du kan hämta fler buntar på Strandmossen eller hos Renhållningen kostnadsfritt. Andra utlämningsställen är matbutikerna i Björneborg, Bäckhammar, Nybble och Skottlanda. Boende i Vålösundsområdet samt öbor kan hämta nya påsar vid station A, station D och station J.

För dig som bor i ett flerbostadshus som är med i matavfallsinsamlingen finns påsar att hämta i soprummet eller på annat sätt som meddelas av hyresvärden.

Det är viktigt att endast de påsar som kommunen tillhandahåller används. Andra typer av påsar riskerar att förstöra rötningsprocessen.

För att påsen inte ska bli för blöt och att obehaglig lukt ska uppstå så finns några knep som man kan ta till:

• Vik ut påsen ordentligt och platta till botten innan den placeras i påshållaren
• Låt blött avfall rinna av ordentligt i slasken innan det läggs i påsen
• Är avfallet väldigt blött kan du lägga lite hushållspapper i botten av påsen eller runt matavfallet
• Byt påse var tredje dag ungefär, även om den inte är full
• Fyll inte påsen mer än till ca 2/3 så att den går att försluta ordentligt

Kristinehamns kommun har valt att använda papperspåsar för insamling av matavfall. Det är den vanligaste typen av påse att använda vid matavfallsinsamling. Drygt 75 % av kommunerna som redan är igång med utsorteringen använder papperspåsar.

Läs mer under vanliga frågor och svar