Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll

Mata inte fåglar i centrum

I vår fina skärgårdsstad finns det alltid gott om måsar och andra fåglar som kan vara störande för omgivningen genom sitt skränande och sin närgångenhet.

Vi behöver alla hjälpas åt för att hålla problemet borta så gott det går. Alla kan vi bidra med något.

Fastighetsägare behöver hålla tak och andra platser fria från fågelbon, för att på så sätt minska risken för att aggressiva måsföräldrar går till attack mot förbipasserande.

Glasspapper och annat skräp behöver kastas i papperskorgar så torg och gator hålls rena så att fåglarna inte alldeles för lätt ska hitta vårt skräp.

Restauranger måste vara uppmärksamma på att plocka in tallrikar med matrester på sina uteserveringar för att undvika invasion av fåglar.

Det förekommer tyvärr matning av fåglar i centrum vilket är direkt olämpligt med tanke på att de vänjs vid människor och då blir alltför närgångna. Matningen ger upphov till störningar för närboende och uteserveringar då fåglarna skriker och smutsar ner. Dessa fåglar klarar sig dessutom mycket väl utan matning.

Läs mer om fåglar och andra djur under rubriken Fåglar och andra vilda djur.

Tekniska förvaltningen tillsammans med miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen vill därför uppmana allmänheten att inte mata fåglar i centrum för allas trevnad.

Tillsammans kan vi hjälpas åt för att hålla vår skärgårdsstad ren och fin!

Alla nyheter - Boende & miljö

 • tors, 2017-04-27
 • ons, 2017-04-26

  Torsdagen den 27 april kommer vi påbörja VA-ledningarbete vid Gustafsviks Herrgård (Ernst byggnad). Gång och cykelvägen nedanför herrgården kommer att grävas upp och hänvisningsskyltar finns angivna på plats. Arbetet kommer pågå fram till fredag. Vid frågor kontakta Kund- Marknad på telefon 0550-881 09.

 • mån, 2017-04-24

  Måndagen den 24 april påböjar vi arbetet med förnyelse av vatten-, avlopp- och dagvattenledningar på Nyströmsvägen och del av Mossvägen. Projektet kommer hålla på fram till cirka 1 oktober.

  Nyströmsvägen kommer under hela projektet att ha mycket begränsad framkomlighet. Från tisdagen den 25 april och några dagar framöver kommer även Sandtorpsvägen vara helt avstängd för genomfartstrafik. Vi hänvisar under avstängningen till Erikshöjdsvägen samt Mossvägen.

 • mån, 2017-04-24

  I avloppsledningarna sjunker temperaturen, vilket gör att fettet fastnar på insidan av rören och stelnar till stora cementlikande proppar. I värsta fall leder det till översvämning hos dig eller din granne. Större mängder fett som tar sig hela vägen till avloppsreningsverket riskerar även att skapa obalans i reningsprocessen - då blir inte vattnet så rent som det borde.

  Genom att ta hand om fettet på rätt sätt kan du därför bidra med en värdefull insats som förhindrar stopp i avloppet och gynnar en väl fungerande reningsprocess.

  Tratten finns att hämta gratis vid återvinningsstationen (Strandmossen), Renhållningen, växeln på Uroxen eller hos Kund- Marknad VA. Broschyr medföljer och finns på svenska, engelska och arabiska.

  Fettet som samlas i flaskan slängs i kärlet för brännbara sopor.

  Vid frågor eller större beställningar kontakta Jeanette Olsson, Kund- Marknad på telefon 0550-881 09.

 • tis, 2017-04-18

  Vill du slippa köra iväg med ditt trädgårdsavfall själv kan du beställa ett abonnemang så hämtar vi det. Tjänsten är än så länge bara tillgänglig för boende inom tätorten.

 • tis, 2017-04-11
 • tors, 2017-04-06

  Idag påbörjas byte av bron och Tegelslagaregatan är nu avstängd för genomfart. Trafiken till centrum leds om via Södra Staketgatan. Gående hänvisas till Lötbron på Spelmansgatan.

 • tors, 2017-03-30

  När bygglov är klart kommer det även att finnas en mobil lösning i Nybble.

 • tors, 2017-03-23

  Varje vår sopas sand och grus från vinterns halkbekämpning upp och gator och torg städas rena. Vi har redan börjat med vårsopningen i centrum och i sopschemat nedan kan du se när vi kommer till just ditt område.

 • tors, 2017-03-23

  Planerar du att glasa in verandan, bygga garage eller kanske bygga ut i sommar? Ja, i så fall är det hög tid att söka bygglov.