Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll

Järnvägsparken

Järnvägsparken.Järnvägsparken är en klassisk stadspark som ritades av Ester Claesson och invigdes 1934 . Parken, som sträcker sig från Resecentrum i norr till tingshuset i söder, anlades längs med den dåtida järnvägen som gick rakt igenom området. En rad med björkar har planterats för att markera hur det gamla järnvägsspåret gick. Björkarna är ganska unga, men längs med Tullportsgatan i öster planterades redan på 1700-talet en trädallé – och en del av de träden skänker än idag skugga över förbipasserande!

Tillsammans med intilliggande parker som Hedinparken och Nämndhusparken hjälper Järnvägsparken till att skapa en stor grön oas mitt i Kristinehamn.

Djur & blommor

I parken finns en mängd fåglar, en del lite ovanligare än andra som till exempel pärluggla och turkduva. För den leksugne finns en lekplats och för den som bara vill ta det lugnt så finns det många parksoffor och även campingbord att slå sej ned vid en stund. Stora planteringar med sommarblommor drar till sej fjärilar och andra pollinerande insekter och du som vill veta mer om blommornas namn hittar en förteckning över sortimentet vid Palle Pernevis fontän ”Bit för bit”, mitt i parken.

”Knutteparken”

I södra delen av parken finns ett turbinblad skänkt av KaMeWa 1984. Här är även start och mål på ”Hälsans stig” som invigdes 2009. Den här delen av parken kallas i folkmun för ”Knutteparken” och var på 50-talet mötesplats för stadens motorburna ungdom. Sedan dess har antalet knuttar ökat, och sedan många år tillbaka körs varje år på långfredagen en ”MC-premiär” med start intill Järnvägsparken. Premiären brukar lockar flera hundra motorcyklister.