Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll

Goda råd i köket

Goda råd i köket

  • Värm maten ordentligt till minst 70°C. Använd termometer.Person skär grönsaker på skärbräda.

  • Tänk på att mikrovågsugnen ofta värmer ojämnt.

  • Genomstek alltid fågel, griskött och köttfärs. Smaka inte på rå köttfärs!

  • Ska maten hållas varm, så gör det vid lägst 60°C.

  • Kyl snabbt ned tillagad mat, särskilt stora mängder, som inte ska ätas med detsamma. Sätt kastrullen/grytan i kallt vatten och rör om. Byt vattnet ofta.

  • Snabbt in med maten i kylskåpet. Det står ofta på förpackningen vilken temperatur som rekommenderas. Skaffa termometer till kylskåpet.

  • Ta gärna med kylväska när du handlar vid varma sommardagar.

  • Djupfrys fisk som ska gravas eller ätas rå.

  • Skölj grönsaker och frukt ordentligt.

  • Tvätta alltid händerna efter toalettbesök, innan du börjar laga mat och mellan hantering av olika slags råvaror, till exempel grönsaker och kött. Använd inga blöta/fuktiga skärbrädor.

  • Diska alltid knivar och skärbrädor när du skurit kött eller fisk. Använd gärna flera olika skärbrädor, till exempel en för grönsaker och en för kött.

  • Håll rent på arbetsbänken.

  • Byt disktrasa ofta. Förvara disktrasan så att den kan torka snabbt. Använd hushållspapper för att torka köksbänken när du hanterat rått kött eller fisk.

  • Inga husdjur på diskbänk eller köksbord. Använd särskilda matskålar till djuren.

  • Undvik att laga mat till andra om du är magsjuk. 

 

Dricksvatten

Du som har enskilt vatten kan hitta mer information här.