Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll

Energimärkning

Energimärkning, en vägvisare för ett energismart köp!

 

Ska du till exempel köpa ny tv, kyl, tvättmaskin eller luftluftvärmepump? Då kan du ta hjälp av energimärkningen för att välja rätt produkt. Energimärkningen har funnits länge på vitvaror men från och med förra året finns det även för tv-apparater. Energimärkningen är till för att hjälpa dig som konsument att välja en energisnål produkt. Den fungerar även som ett incitament för tillverkarna att utveckla energieffektiva modeller.

Energimärkningen gör det lätt att jämföra energianvändningen hos olika modeller och fabrikat. Märkningen visar också andra viktiga egenskaper som buller, volym eller kapacitet, till exempel hur mycket tvätt eller disk som ryms i maskinen. Hur bra tvättmaskinen centrifugerar eller hur bra diskmaskinen torkar framgår också på energimärkningsetiketten. Detta är egenskaper som påverkar den årliga energianvändningen hos dina apparater.

Hur skall man då förstå vad som står på energimärkningsetiketten? Den är egentligen ganska enkelt att tyda. Genom att ta hjälp av färgskalan kan du alltid se vilken energiklass som är effektivast. Den mörkgröna pilen visar alltid vilken energiklass som är effektivast och den mörkröda visa alltid vilken som är mest energislukande. Däremellan finns olika nyanser av orange, gult och ljusgrönt. De olika färgnyanserna har också en bokstav knuten till sig. I takt med att det kommer ut nyare effektivare produkter på marknaden uppdateras energimärkningen. Det som skiljer är att det tillkommer ett plustecken efter bokstaven till exempel A+ istället för A. Men det smarta är att den mörkgröna pilen alltid kommer att motsvara den energieffektivaste produkten.

Hur mycket skiljer det mellan olika energiklasser? Detta varierar förståss mellan olika produktgrupper kylar och frysar har till exempel en skala och tv-apparater en annan. Lite förenklat kan man säga att en kombinerad kyl och frys i energiklass A+++ i snitt använder 60 % mindre energi än en kyl och frys med energiklass A. För diskmaskiner och tvättmaskiner skiljer det i snitt 30 % mellan en modell i energiklass A och en i A+++.

Vill du läsa mer om energimärkning kan du göra det på Energimyndighetens hemsida.