Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll

Energimärkning

Energimärkning, en vägvisare för ett energismart köp!

 

Ska du till exempel köpa ny tv, kyl, tvättmaskin eller luftluftvärmepump? Då kan du ta hjälp av energimärkningen för att välja rätt produkt. Energimärkningen är till för att hjälpa dig som konsument att välja en energisnål produkt. Den fungerar även som ett incitament för tillverkarna att utveckla energieffektiva modeller.

Produkter med energimärkning: 
- Ackumulatortankar.
- Torktumlare.
- Dammsugare.
- Tv-apparater.
- Diskmaskiner.
- Tvättmaskiner.
- Däck.
- Ugnar och ugnsdel på spisar.
- Kylar och frysar.
- Varmvattenberedare.
- Köksfläktar.
- Ventilationsaggregat.
- Lampor och armaturer.
- Värmepumpar.
- Luftluftvärmepumpar.
- Kombimationer av uppvärmningspaket.
- Pannor.
- Kyl och frys för professionellt bruk.
 
Snart kommer fler produkter att energimärkas, t ex fönster, ved- och pelletspannor, kakelugnar, pellets- och braskaminer och rumsvärmare.

Energimärkningen gör det lätt att jämföra energianvändningen hos olika modeller och fabrikat. Märkningen visar också andra viktiga egenskaper som buller, volym eller kapacitet, till exempel hur mycket tvätt eller disk som ryms i maskinen. Hur bra tvättmaskinen centrifugerar eller hur bra diskmaskinen torkar framgår också på energimärkningsetiketten. Detta är egenskaper som påverkar den årliga energianvändningen hos dina apparater.

Hur skall man då förstå vad som står på energimärkningsetiketten? Den är egentligen ganska enkelt att tyda. Genom att ta hjälp av färgskalan kan du alltid se vilken energiklass som är effektivast. Den mörkgröna pilen visar alltid vilken energiklass som är effektivast och den mörkröda visa alltid vilken som är mest energislukande. Däremellan finns olika nyanser av orange, gult och ljusgrönt. De olika färgnyanserna har också en bokstav knuten till sig. I takt med att det kommer ut nyare effektivare produkter på marknaden uppdateras energimärkningen. Det som skiljer är att det tillkommer ett plustecken efter bokstaven till exempel A+ istället för A. Men det smarta är att den mörkgröna pilen alltid kommer att motsvara den energieffektivaste produkten.

Hur mycket skiljer det mellan olika energiklasser? Detta varierar förståss mellan olika produktgrupper kylar och frysar har till exempel en skala och tv-apparater en annan. Lite förenklat kan man säga att en kombinerad kyl och frys i energiklass A+++ i snitt använder 60 % mindre energi än en kyl och frys med energiklass A. För diskmaskiner och tvättmaskiner skiljer det i snitt 30 % mellan en modell i energiklass A och en i A+++. Nu återgår energimyndigheten istället till en skala från A till G. Det blir lättare för konsumenten att göra ett medvetet val, medan tillverkarna premieras för sina energieffektiva produkter. Nu återgår energimyndigheten istället till en skala från A till G. Det blir lättare för konsumenten att göra ett medvetet val, medan tillverkarna premieras för sina energieffektiva produkter. Den nya energimärkningen kan nå butiken till andra halvan av 2018. Först på tur står TV-apparater och vitvaror.

Vill du läsa mer om energimärkning kan du göra det på Energimyndighetens hemsida.