Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll

Brogårdsparken

Brogårdsparken.I Brogårdsparken kan du ta en promenad längs med älvkanten genom planteringar av rhododenron och azalea. Vid de gamla stentrapporna som finns kvar hämtades förr i tiden vatten. I vattnet simmar både änder och en och annan knipa och har du tur kanske du även får syn på den sällsynta forsärlan! Knotiga alar och almar skänker skugga vid vattnet.

Sitt gärna ner en stund och betrakta Lorraines Rantalas bronsskulptur ”Kvinna”. Skulpturen som invigdes 1997 är omgärdad av kryddväxter, blommande buskar och perenner.

Parkens historia 

Brogårdsparken ligger bakom Stadshotellet mellan Varnan och Gamla Kyrkogatan. Längre tillbaka i tiden var här bebyggelse med ett myllrande affärsliv. I mitten av 1970-talet revs kvarteret, en del hus flyttades, bland annat Norrgården som idag finns på hembygdsgårdsområdet. Rivningstomten var sedan under en lång tid enbart gräsyta med träd endast vid älvkanten.

Brogårdsparken anlades så sent som på mitten av 1990-talet i samband med att man renoverade och byggde om Brogårdsskolan. Där skolan är idag låg stadens gamla kyrka 1600-1858.