Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll
Bild på Bruksgatan i Björneborg i vinterskrud.
Bruksgatan i Björneborg i vinterskrud. Foto: Bernt Magnusson
Bild på nyutslagna björkar i Björneborg.
Ljuvlig vårgrönska i trevliga lilla tätorten Björneborg, kommunens näst största tätort. Foto: Bernt Magnusson
Bild på veteranbilar på den årliga Björneborgsträffen.
Tjusiga veteranbilar på den årliga Björneborgsträffen. Foto: Bernt Magnusson
Bild på Björneborgs hembygdsgård.
Björneborgs vackra hembygdsgård. Foto: Bernt Magnusson

Björneborg

Björneborg, kommunens andra största tätort, är idylliskt belägen vid sjön Vismen mellan Kristinehamn och Degerfors. Vattnet har alltid varit viktigt med en byggd damm mitt i samhället som försörjt bruket med energi och sjön som en fraktled för skog. Sjön Vismen som även tidigare var vattentäkt för orten erbjuder idag bra fiske, bad och annan rekreation. Sälsjön längs vägen mot Degerfors är även den en fin bad- och fiskesjö med Björnkällorna som ett av tillflödena. Dessa nyttjades förr som hälsobrunnar. Här hittar du också naturreservatet Sälsjömossen.

Boende & utbud

Idag har Björneborg ca 600 hushåll med runt 1100 boende. De flesta bor i eget hus men det finns även ett stort utbud av hyres- och insatslägenheter. Prisnivån för hus är ungefär hälften mot Kristinehamns tätort och ytterligare hälften mot Karlstad. Den lokala mataffären står för en vital del i utbudet inkluderande apotek, spel och post. Största utbytet av varor och tjänster sker med Kristinehamn dit en busslinje rullar 10 gånger/vardag (varav 3 vidare till Degerfors) och 3 gångr på lördagar. Närmaste tågstationer finns i Kristinehamn och Degerfors (ca 15 km), med direkttåg till Stockholm, Oslo och Göteborg passerande genom Björneborg.

Vård, skola & omsorg

När det gäller barnomsorg och skola, så har Björneborg en F-6-skola, därefter går eleverna vidare i Kristinehamn. Förskolan är placerad vid skolan och det finns också dagbarnvårdare. Läs mer om Björneborgs skola

Omsorg om de äldre och andra med särskilda behov sker genom hembesök av kommunalt anställd personal så att en björneborgare kan bo kvar hemma. Därutöver finns ett modernt äldreboende mitt i byn.

Vård kan invånarna i Björneborg på vårdcentraler i Nybble eller Kristinehamn (15 km) samt sjukhuset i Karlskoga (25 km) eller Karlstad (55 km).

Föreningsliv & fritid

För den som gillar att vara ute i naturen passar Björneborg bra. Här finns fina strövområden med bland annat ett elljusspår. Björneborg har också gräs- och grusplaner, boulebanor, skyttebanor samt en kommunal badplats, Gräsviken.

Björneborg har även en mängd föreningar, till exempel jaktskytte, fotboll, Folkets hus och Park, PRO, Hembygdsföreningen och Missionskyrkan med scouterna. Ungdomar kan förutom alla föreningar besöka ungdomsgården Moxie. 

Byrådet är ett nätverk där både föreningar och företag (se hela nätverket på bjorneborg.org) samlas för gemensamma aktiviteter såsom Björneborgsdagen den näst sista lördagen i augusti sedan år 2000.

Besök Byrådet i Björneborgs hemsida för mer information

Entreprenörsskap & företagande

Scana Steel Björneborg är ortens största företag, som funnits ända sedan 1658! Det är en av kommunens största privata arbetsgivare. Här arbetar ca 260 personer varav en tredjedel bor i samhället. Ett antal småföretagare inom hantverk och service förser ortens och kommunens invånare med nödvändiga tjänster.

Besöka Björneborg

Några anledningar att besöka Björneborg: Badplatser, fiskesjöar, hembygdsmuseum, kyrka, Björneborgsdagen, Folkets hus och Park, Herrgården med egen skogspark, Skogagården med ett mängd fritt gående Shetlandsponnies, våtmarker med rikt fågelliv. Älg, varg, lo, björn, bäver hör till områdets skyggare och till del tillfälliga invånare.

Lokal servicepunkt - en mötesplats nära dig

Björneborgs servicepunkt hittar du på ortens lanthandel. Hit kan du komma för att träffas över en Fairtrade-fika, göra dina ärenden över nätet med fritt Wi-Fi, ta del av information eller lämna tillbaka låneböcker. Här finns även en förslagslåda där du kan lämna synpunkter och förslag om servicepunkten. Tillsammans med all den övriga service butiken erbjuder är den ett viktigt nav för er boende och besökare. Utgångspunkten är en bibehållen och utökad service på landsbygden och dess ort. Innehavaren av servicepunkten finns här för att hjälpa dig.