Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll

Belysning

 

LågenergilampaEU har beslutat att den oeffektiva belysningsformen glödlampan skall fasas ut. Detta kommer att ske stegvis för "vanliga" glödlampor. Speciallampor är undantagna så du behöver inte oroa dig för att inte längre kunna köpa en ny lampa till exempelvis ugnen. Men resten av huset då? Ska man återgå till levande ljus? Nej, det finns mängder med alternativ till glödlampan, alternativ som i längden även blir mycket billigare än glödlampor. På energimyndighetens hemsida hittar du all nödvändig information om olika typer av belysning och hur du ska göra för att välja rätt.

Kortfattat kan man säga: Lågenergilampor som prioritet, halogen där lågenergilampor av någon anledning inte passar och LED till dekoration.

Pssst... och du kom ihåg att dina kasserade glödlampor ska lämnas som miljöfarligt avfall eftersom de innehåller bly!

Återvinning

Gamla uttjänta lågenergilampor skall lämnas som farligt avfall vid en miljöstation på grund av att de innehåller en viss mängd kvicksilver. Men även uttjänta glödlampor och halogenlampor skall lämnas dit eftersom de oftast innehåller en viss andel bly.

Här hittar du återvinningscentraler och miljöstationer i Kristinehamns kommun:
ÅVC Strandmossen samt miljöstationer vid Beijers, vid OKQ8, och vid Flüggers. Samt miljöstationer vid Statoil i Ölme, Peters Bilservice i Nybble, Reningsverket i Björneborg och Albacksvägen i Bäckhammar. Här hittar du Strandmossens öppettider.