Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll

Ett år sedan översvämningen

I dagarna är det ett år sedan Kristinehamn drabbades av översvämning på grund av skyfall. Här på vår webbplats kan du kolla in våra bilder från översvämningen, återuppbyggnaden – och hur det ser ut idag vid några av de översvämmade områdena!

Den 21 augusti 2014 drabbades Kristinehamn av ett kraftigt skyfall. Framförallt drabbades stadsdelarna Strand och Bro i tätorten samt på landsbygden vid Ölme Broby och Nicklasdamm. Vägtrummor spolades bort, hus översvämmades och framkomligheten påverkades markant då en del vägar periodvis stängdes av. Även vägarna norrut, längs vattendraget Varnan, blev hårt påverkade av vattnets framfart.

Det mesta återställt

- Vi har återställt i stort sett allt. Vi har rensat och städat bort sly och grenar och bytt ut trummor på bland annat Östra Ringvägen och Lagmansgatan till en ny, större dimension, säger Jan Mattsson på tekniska förvaltningen vid Kristinehamns kommun.

- Det som återstår är byte av trumma vid Virvelvinden. Förslag på åtgärd har inte godkänts av de boende och frågan ska upp i nämnden i september. Det finns också en del slutliga arbeten med att återställa ytor i områden som måste få sätta sig innan vi kan göra det slutliga arbetet, fortsätter han.

Åtgärder ska förhindra upprepning

Flera åtgärder har vidtagits för att förhindra en upprepning, bland annat en utökad översyn av brunnar för att säkra att de inte tätas igen av löv, frö och grenar och orsakar nya stopp. Även kommande detaljplanearbeten kommer att ta hänsyn till vatten ovanifrån.

Sedan 2014 arbetar kommunens planavdelning med en översvämningsstrategi som kommer innehålla riktlinjer och förslag på arbetssätt.

- Just nu genomför vi en skyfallssimulering som går ut på att sakkunniga lägger på olika regnmängder för att se hur vi drabbas. Det ger oss möjlighet att planera in förebyggande åtgärder, säger gatuchef Sofia Elfström.

Strategin beräknas klubbas årsskiftet 2015-2016. Sedan återstår att bryta ner strategin till konkret arbete.

- Det är ett stort arbete som kräver resurser och ska igenom många instanser, säger Sofia Elfström.

Se bildspel från översvämningen och återuppbyggnaden

Kommunens GIS-ingenjörer har nyligen tagit fram en applikation som visar hur de översvämmade områdena såg ut i augusti 2014, samt i vissa fall återuppbyggnaden och hur områdena ser ut nu.

Se bilder från översvämningen, återuppbyggnaden och nuläget

Röd markering i kartan: Bilder från översvämningsdagen eller däromkring.

Lila markering: Bilder från återuppbyggnaden.

Grön markering: Nytagna bilder från drabbade områden

Alla nyheter - Boende & miljö

 • ons, 2017-08-16

  Måndagen den 21 augusti börjar ombyggnaden av korsningen Västerlånggatan och Norra Staketgatan (vid PRO).

 • mån, 2017-08-14

  Under vecka 33-34 med början i dag 14/8 kommer VA-avdelningens spolbil att utföra zonspolning av avloppsledningarna i Nybble och Bäckhammar.

  Tänk på att fälla ner toalettsistnarna samt att täta golvbrunnar för att förhindra eventuellt baktryck.

  Vid frågor kontakta Kund- Marknad Jeanette Olsson på telefon 0550-881 09.

 • tors, 2017-08-10

  Under augusti och september kommer ett antal gator samt gång- och cykelvägar i kommunen att asfalteras.

 • fre, 2017-07-14

  Nu kommer värmen och då trivs inte bara vi semesterfirare bäst utan även bakterier och mögelsvampar. Det i sin tur kan orsaka matförgiftning. Vi ger dig några tips inför den månadslånga perioden som börjar nästa vecka – rötmånad.

 • mån, 2017-07-03

  Kristinehamns kommun inför från och med vecka 27 en mobil återvinningscentral som ersättning för nuvarande grovsopstation i Bäckhammar.

 • mån, 2017-06-26

  Kom ihåg att klippa din häck och övriga växter intill gator och gångbanor

 • tors, 2017-06-15

  Är du företagare och vill spara energi? Har ditt företag en energianvändning under 300 000 kWh? Då kan du få hjälp via projektet Coacher för energi och klimat.

 • tis, 2017-06-06

   

  Nu är det tider för grillkvällar och pickninckkorgar. Det sprids sköna dofter från både trädgårdar och mysiga samlingsplatser runt omkring i kommunen. Samtidigt som du njuter av din lunch eller middag så tänk även på hygienen vid hanteringen av din mat.

 • fre, 2017-06-02

  Nu finns ett skåp för matavfallspåsar uppställt utanför renhållningens kontor, i hörnet 2:a Industrigatan 10 och Tuvetgatan 8. Du kan själv hämta påsar i skåpet som är öppet dygnet runt.

 • ons, 2017-05-24

  Har du saker som är för bra för att kastas? Gör en insats för miljön och lämna dem vid stationen för återbruk vid våra återvinningscentraler.